Česnek versus konvalinka nebo ocún

Česnek medvědí, konvalinka vonná a ocún jesenní. Jak jsou si tyto rostlinky podobné a zároveň rozdílné! Záměna může být fatální. Rozeznáte je?

V době květu je medvědí česnek již nezaměnitelný.
Seznamte se: česnek medvědí
Česnek medvědí je náš původní druh, najít ho můžete ve dvou poddruzích, které se liší květní lodyhou. Vyskytuje se v listnatých lesích, kdy časně z jara jeho porosty využívají světlo dopadající skrze zatím neolistěné větvě. Kvete v květnu, po odkvětu listy rychle odumírají. Účinnými látkami v česneku jsou silice se sirnými sloučeninami. Nejvýznamnější pro naše zdraví je antibakteriální silice alicin, nositel nezaměnitelné chuti a aroma česneku. Medvědí česnek pomůže od při nachlazení, angíně a onemocnění horních cest dýchacích, sirné složky jsou účinné při mykózách, potírání stafylokoků a streptokoků, dále má blahodárný vliv při vysokém krevním tlaku, působí proti střevním parazitům, tlumí průjem. Podporuje tvorbu bílých krvinek a celkově zlepšuje imunitu.
Česnek je vhodné konzumovat co nejvíce rozdrcený, aby se obsažené sirné látky (alin) mohly enzymatickou reakcí proměnit na alicin. Ideální je tedy pesto či podobná úprava.
Medvědí česnek sbírejte nejlépe do vykvetení, po vykvetení rostliny hořknou. Při sběru nejen česneku respektujte přírodu a pravidla její ochrany v lokalitě. Ale také myslet na možnou záměnu se dvěma velmi jedovatými rostlinkami, ocúnem jesenním a konvalinkou vonnou. Jistě je možné rostliny rozeznat podle vůně rozemnutých listů. Česnek voní po česneku, konvalinka a ocún nejsou cítit. Jenže i to má háček, česnekové aroma ulpívá na rukou a jedině první zkouška je bezpečná…

Konvalinka má velmi podobný list, v zemi ukrývá oddenek a kořeny.
Seznamte se: Konvalinka vonná
Konvalinka je krásná květinka obsahující silný jed. Každý pozná kvetoucí konvalinku, její kvítky uspořádané v jednostranném hroznu jsou nezaměnitelné stejně jako její vůně. Jenže její list je dosti podobný listu česneku medvědího, a to velikostí, barvou i tvarem. Listy konvalinek se objevují později než listy česneku, ze země vykouknou rychle na konci dubna a vykvete během měsíce. V zemi konvalinka ukrývá oddenek a bohaté kořeny, to je nejbezpečnější rozeznávací znak.

Ocún má v zemi ukrytou hlízu velmi podobnou česnekové cibulce. Hlízy jsou až 15 cm hluboko, všimněte si dlouhé "bílé" části nad hlízkou, tak hluboko je hlízka ukrytá v zemi.
Seznamte se: Ocún jesenní
Zatímco o konvalince jako možné záměně se uvažuje často, ocún bývá uvažován málokdy. Jedovatý ocún jesenní ukrývá hluboko (až 15 cm) v zemi hlízu, ze které časně zjara vyrůstají listy, jež v červnu odumřou, aby se v srpnu či v září objevil z části v zemi ukrytý trubkovitý fialový květ. Široce kopinaté listy se souběžnou žilnatinou se podobají listům česneku, navíc hlízka ocúnu může být zaměněna s cibulkou česneku. Takže při sběru opatrně. Ocún je sice léčivá bylinka, ale jeho použití patří do jen rukou lékaře.
Co s ním?
Udělejte si pesto z medvědího česneku, které zalité olivovým olejem vydrží v chladu i několik měsíců. Ale hádám, že nevydrží.
Jednoduché pesto z medvědího česneku Pěkné listy medvědího česneku nahrubo nakrájejte a vložte do mixeru, zalijte olivovým olejem, podle chuti osolte, opepřete a rozmixujte. Texturu zvolte podle vaší preference, někdo pesto raději jemnější, jiný může mít i kousky. Rozmixované pesto přendejte do čistých skleniček a zalijte olivovým olejem. Pesto je skvělé na těstoviny, tousty, na brambory, k masu, do tvarohu, …prostě všude tam, kde to máte rádi.
Příště, 8. 6. se podíváme na plevel na talíři.