Šalvěj lékařská
Aktualizováno: 3. 8. 2021
Šalvěj lékařská známá svou silnou, kořenitou vůní se užívá vnitřně i zevně. Nejznámější jsou její antiseptické a dezinfekční účinky, pomáhá při zánětech a bolestech krku, ústní dutiny, drobných poraněních v ústech nebo při problémech se zuby.

Seznamte se: šalvěj lékařská
Šalvěj lékařská je vytrvalý, asi 30 – 70 cm vysoký polokeř pocházející ze Středomoří, kde roste hojně na slunných svazích a skalách. V současnosti je šalvěj populární na celém světě, největší oblibě se těší v Evropě a Severní Americe. Ve střední Evropě se šalvěj začala běžně pěstovat jako léčivá rostlina a koření již na začátku 9. století, v té době byla ceněna především pro své antiseptické účinky. Na pěstování je nenáročná, vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. S oblibou ji najdeme na zahradách, je možné ji pěstovat i v nádobách. Šalvěj lékařská zplaňuje, a tak se s ní můžeme setkat i ve volné přírodě.
Listy a nať šalvěje lékařské obsahují velké množství účinných látek, především to jsou silice thujon, salviol, cineol, bornyl, dále kafr, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, saponiny, pryskyřice, estrogenní hormony, vitamíny skupiny B, vitamín P, minerální a hormonálně účinné látky a další. Šalvěj obsahuje malé množství neurotoxinu thujonu. Thujon je všeobecně známý především jako součást halucinogenního likéru Absintu, alkoholu básníků, umělců a bohémů, který nejednou zapříčinil jejich smrt. V šalvěji je ho množství malé, navíc thujon je rozpustný v alkoholu, při přípravě čaje se ničí. Nicméně, u šalvěje jako velmi silné bylinky platí, že dodržení doporučeného dávkování je důležité.

Babské ucho, jak se šalvěji často říká, má na listech výraznou žilnatinu. Barva listů může být zelená i stříbřitá.
Šlavěj léčivá Šalvěj lékařská má stahující, antiseptický, protizánětlivý, antibakteriální účinek, účinné léčí záněty. Zevně má šalvěj hojivé účinky na drobná poranění, stahuje kůži, mírně vysušuje, hojí. Éterické oleje mají blahodárný vliv na dýchací cesty, a proto se šalvěj přidává do čajových směsí na nachlazení. Působí jako přírodní antibiotikum. Důležitou vlastností šalvěje omezení sekrece, využívá se k omezení nadměrného pocení. Šalvěj zastavuje produkci mateřského mléka, a proto není vhodná pro kojící matky a těhotné ženy. Také malé děti do 3 let by se konzumaci šalvěje měly vyhnout. Dále šalvěj příznivě ovlivňuje trávení, snižuje plynatost a pomáhá při nadýmání. Šalvěj není vhodné vnitřně používat dlouhodobě, po odeznění problémů je nutné vždy šalvěj vysadit.

Ať sušíte šalvěj rozprostřenou nebo zavěšenou, teplota sušení nesmí přesáhnout 35 °C. Po usušení si šalvěj musí zachovat svou zeleno šedou barvu.
Sběr a sušení Pro léčebné účely se sbírají listy nebo nakvétající nať. Sběr je nejlépe provádět těsně před rozkvětem ve slunných dnech v poledních hodinách, kdy je obsah účinných látek, silic a éterických olejů nejvyšší. Celou nať sklízíme 2-3 do roka (uřízneme ji asi 10 - 15 cm nad zemí). Nasbírané listy a natě se nesmí zapařit, při sušení by pak zhnědly a plesnivěly by, sbíráte je tedy nejlépe do košíku nebo prodyšného textilního sáčku a byliny se snažte, co nejrychleji zpracovat. Pro sušení listů a natě je vhodné stinné místo, na slunci opět hnědne. Šalvěj sušíme v tenkých vrstvách na suchém, vzdušném a teplém místě. Možné je sušit i zavěšené svazky v průvanu, nejlépe někde na půdě. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 °C. Poměr sesychání je pro nať 4:1 u listů je pak 5:1.
Co s ní?
Za šalvěje se připravuje tinktura, sirup, odvar, případně olej či mast pro vnější užití. Šalvěj je možné použít i jako koření k masům, skvělé je dýňové rizoto se šalvějí a mateřídouškou (nebo tymiánem).
Šalvějová kořenící sůl
Se šalvějí se v kuchyni setkáte, ale není to nejběžnější koření. A je to chyba. Šalvěj se dobře kombinuje s oreganem, rozmarýnem, saturejkou a hlavně tymiánem. Připravte si směs bylinek z šalvěje, rozmarýnu a tymiánu v poměru 2:1:2, přidejte kuličky černého a zeleného pepře a sušenou citronovou kůru v biokvalitě. Smíchejte s hrubozrnnou solí a naplňte mlýnek na sůl, používejte na lehká masa, drůbež i ryby. Bude překvapeni lehkou, ale intenzivní chutí.