Štěstí může pálit – chilli papričky
Je dokázané, že chilli papričky zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.

Chilli jako pálivé koření je známé po celém světě a dokáže rozdělit stolovníky na dva nesmiřitelné tábory. Chilli papričky mají povzbudivé a léčebné účinky, které využívali původní obyvatelé Střední Ameriky po celá tisíciletí. Po objevení Ameriky se především portugalští mořeplavci postarali o rychlé rozšíření chilli po celém světě.
Seznamte se: chilli paprička
Chilli papričky jsou plody nejčastěji exotických druhů křovitých paprik. Chilli papričky se dělí na množství kultivarů, které se liší vzrůstem i plody. Plody jsou obvykle menší světlejší papričky se silnou vůní. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin. Množství kapsaicinu určuje, jak moc je plod pálivý. Dále chilli obsahuje mimo jiné vitaminy A, B a C.

Na srdce i na celulitidu Díky chilli lze zhubnout! Není to tím, že přestanete jíst kořeněné jídlo. Je to tím, že chilli podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje žaludeční sekreci. Chilli jednoduše rozproudí metabolismus, navíc pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny, což je další benefit. Chilli zvýší lokálně prokrvení, takže ho lze využít jako součást prohřívacích emulzí třeba k redukci celulitidy nebo po sportu pro uvolnění svalů. Jen je třeba nejdříve vyzkoušet, jestli nezpůsobuje kožní podráždění nebo dokonce alergie. Kapsaicin také snižuje množství inzulinu v těle po jídle, prospívá tedy diabetikům, dále chilli zlepšuje revmatické stavy, uvádí se, že snižuje cholesterol a detoxikuji střeva. Indiáni používali chilli k celkovému povzbuzení organismu, zvýšení libida, ke snižování horečky i jako analgetikum.
Ale při užívání chilli je třeba být na pozoru, chilli může způsobit i podráždění a alergické reakce.

Zkuste přidat chilli papričky k bylinkovému oleji. Kombinuji je s rozmarýnem, šalvějí, pepřem, novým kořením a jalovcem. Olej je skvělý k dochucení masa i salátů.
Co s nimi?
Chilli je především pálivé koření, takže do jídla. Oblíbené chilli con carne je syté jídlo, chilli najdete v mnoha kořenících směsích (třeba kari) i jako samostatné koření označené často jako kajenský pepř. Do pokrmů se přidává čerstvé, sušené, jako pasta, prášek, drolené nebo nasekané. Chilli je univerzální. Mám ráda chilli a hořkou čokoládu.
Pleťová emulze na celulitidu
3 lžíce běžného hydratačního mléka, 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžíce obyčejného hydratačního krému, lžička až dvě mletého chilli, lžička medu
Všechny ingredience vložte do vhodné nádoby a dobře promíchejte. Pečlivě promíchanou emulzi naneste na problémové partie a krouživými pohyby vmasírujte. Pro lepší účinek si na kůži přiložte potravinářskou fólii a zabalte se do deky. Po chvíli se začne pokožka působením chilli prohřívat a kůže bude štípat. Díky dokonalému prokrvení se kůže zpevní a zjemní. Působit zábal můžete nechat až 30 minut, ale řiďte se především svými pocity, délka je závisí na citlivosti pokožky a její reakce na jednotlivé složky. Po aplikaci smyjte zbytky zábalu ve sprše, účinek podpořte jemnou masáží. Aplikujte ideálně obden, účinky by se měly dostavit už po týdnu.