Štiplavé zdraví - zázvor
Všimli jste si, že zázvor rozděluje společnost? Ano, někdo zázvor má rád, jiný ho nemusí... Neutrální vztah k tomuto koření s léčivými účinky má málokdo.

Seznamte se: zázvor lékařský Zázvor pochází z Asie, kde se dodnes hojně nachází ve volné přírodě v mnoha botanických druzích. V Číně se začal pěstovat asi před třemi tisíci lety a byl využíván jako velmi oblíbené koření. Později se dostal do Indie a odtud patrně s fénickými mořeplavci až na Blízký východ a do Středomoří. Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik jako celá ovce.
Zázvor lékařský se také často nazývá zázvor pravý nebo obecný. Zázvor je zvláštní metr a půl vysoká rostlina připomínající rákosí. Zázvor kvete překrásnými, nejčastěji karmínově rudými nebo žlutými květy. Jeho léčivá síla je ale ukryta ve rozeklaném oddenku s nahnědlou slupkou. Žlutý či bělavý nevzhledný oddenek je vláknitý, množství houževnatých vláken se zvyšuje s jeho stářím. Zázvor se neodmyslitelnou součástí indické, čínské a japonské kuchyně. Našel si ale místo i kuchyni euro americké. Rádi si pochutnáváme si na sušenkách či cukroví se zázvorem, zázvor je součástí perníkového koření, známé je zázvorové pivo, limonáda i sirup, oblíbený je i kandovaný zázvor či zázvorem kořeníme vepřové maso. Zajímavé je, že zázvor se slovensky nazývá ďumbier stejně jako nejvyšší vrchol Nízkých Tater.

Čerstvý nebo sušený? Já mám raději čerstvý.
Léčivá síla zázvoru
Ve složení zázvorového oddenku hraje významnou roli gingerol, aromatická látka organického původu, jenž je odpovědná za ostrou chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, C, E, minerálů sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa. Zázvor prokazatelně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, stimuluje imunitní systém, je antibakteriální a protizánětlivý. Má pozitivní vliv na dýchací cesty. Zázvor působí jako účinná prevence proti kašli, nachlazení, onemocnění dýchacích cest. Dále celkově posiluje organismus, zahřívá, podporuje prokrvení tkání. Zázvor je možné používat při pohybových problémech, artróze, zhoršené pohyblivosti, po úrazech, svalových problémech, kdy právě zvýšené prokrvení tkání má pozitivní vliv. Zázvor stimuluje tvorbu trávících šťáv, a tak podporuje a normalizuje trávení. V neposlední řadě má, jak ukazují poslední vědecká výzkumy i pozitivní vliv v prevenci nádorových onemocnění.

Zázvor nejspíše pěstovat na zahradě nebudete. Zázvor roste především v tropických zemích, největším světovým producentem je tradičně Indie. Dále se pěstuje v Indonésii, Číně, Japonsku, Austrálii, nebo Nigérii. V našich podmínkách bývá zázvor pěstován výjimečně, spíše pro okrasné účely v zahradách nebo jako kuriozita v květníku. Sušený zázvor lze zakoupit v potravinářské či krmné kvalitě. Čerstvý zázvor je běžně celoročně k mání ve většině obchodů se zeleninou a ovocem. Ale pozor, není zázvor jako zázvor. Obsah účinných látek se značně liší u jednotlivých odrůd, podle země původu i sezony sklizně, a dokonce i podle způsobu skladování.
Co s ním?
Možností, jak zpracovat čerstvý kořen je mnoho. Přidávejte ho v zimě do jídla, malý kousek stačí přidat do zeleninové nebo luštěninové polévky a polévka má najednou říz, udělejte si z nej čaj třeba se skořicí, v létě osvěží šťáva nebo limonáda, někdo má rád zázvorové pivo, chutné jsou zázvorové perníčky nebo sušenky.
Zázvorový mls na podzimní plískanice
To je takový recept – nerecept na to, jak mít zázvor připravený po ruce, když dostanete chuť na čaj nebo šťávu. Zázvor očistěte, jemně nastrouhejte a smíchejte s medem v poměru cca 1:1. Směsí naplňte čistou skleničku, pořádně upěchujte. Uzavřete víčkem a skladujete v lednici, kde vydrží asi 5 dní.