Brrr! Brrršlice
Brrr! Jak vidí bršlici zahrádkář, oklepe se hrůzou! Je to úporný plevel, jedna rostlina za rok osídlí až 3 m2. Bylinkářka zajásá! A jak je křehká v salátu. Zkusíte ji?

Seznamte se: bršlice kozí noha
Bršlice kozí noha je naše původní bylinka z čeledi miříkovitých (dříve mrkvovité nebo okoličnaté). Bršlice je vytrvalá, 40–100 cm vysoká bylina s dutou rýhovanou lodyhou. Listy jsou 2-3x zpeřené, čepele lístků jsou nesouměrné, bývají mírně prohnuté, na okraji pilovité. Právě lístky daly bršlici kozí noze její jméno, otisk kozího kopýtka připomíná dva lístky bršlice vedle sebe. V zemi má bršlice křehké oddenky, kterými se rychle šíří. Kvete od května do srpna. bílými květy. Je běžná, roste na vlhkých, převážně polostinných stanovištích. Najdeme ji na březích potoků, řek, v příkopech, zahradách, u cest, v křovinách, v sadech, na loukách i zastíněných trávnících, při okrajích polí a vlhčích lesů. Nejlépe roste ve vlhkých, na živiny bohatých, kyprých půdách.

Nenáročná, chutná, rozšířená a zdravá, tak to je bršlice kozí noha
Na co se hodí, co sbírat
Bršlice je skvělým prostředkem na dnu, odstraňuje kyselinu močovou z organismu. Snižuje také zakyselení organismu a podporuje metabolizmus, má močopudný účinek. Snižuje bolesti kloubů, působí na revma a artritidu, po zimě je skvělým zdrojem vitamínu C.
Sbírejte mladé lístky nejlépe před rozkvětem, později jsou hořké, v době květu jsou mírně jedovaté. Listy konzumujte čerstvé. Oddenky je možné sušit a připravovat z nich čaj. Mladé listy si jednoduše zajistíte po celou sezonu tak, že si založíte bršlicovou zahrádku (tu nesmí vidět zahradník). Když staré lístky otrháte (posečete) z oddenků vyrazí rychle mladé lístky a vy si můžete pochutnat.

Bršlice má v zemi křehké oddenky, kterými se rychle šíří. Oddenky je možné sušit a připravovat z nich čaj.
Záměna možná Bršlici se nápadně podobá děhel lesní, zvláště mladé rostliny jsou si dosti podobné a je možná záměna. Děhel je mnohem mohutnější rostlina, v zemi skrývá silný kořen. Děhel, také andělika lesní je jednou ze „superbylin“, kterou používali naši předkové a časem se na ni také tady podíváme zblízka.

Právě z pupenů na oddenku vyraší mladé lístky a později kvetoucí rostliny. Během celé sezony je snadné vypěstovat si čerstvou mladou bršlici, stačí jen odstranit nadzemní části rostlin a oddenky se postarají.
Co s ní?
Cokoliv. Mladé, křehké lístky jsou vynikající do salátu, pesta, pomazánky, do polévky, jako špenát, je možné je přidat do zeleninových placiček i karbanátků, zpracovat jako náplň do slaného pečiva nebo jako smoothie.
Bršlicové smoothie
3 plné hrsti mladých listů bršlice, 1 lžíce medu, 1 zralý banán, šťáva z 1 citronu nebo limety, 1 jablko, 1 menší mrkev, 1 lžíce chia semínek, 500 ml vody. Všechny suroviny společně rozmixujeme v mixeru na osvěžující nápoj. Pro řidší konzistenci můžeme zředit vodou.
Příště, 20. 4. se zaměříme na to jak nám jedovaté rostlinky mohou pomoci v péči o zdraví a krásu.