Fialková MÁNIE!
Fialky, kam se podíváš! Bohaté fialkové koberce jsou letos všude! A jak omamně voní! Taky jste podlehli FIALKOVÉ MÁNII?

Minulý týden jsem slibovala povídání o jedovkách, jedovatých rostlinkách, které si můžeme dát na talíř a zbaštit. A když jsem se vydala sbírat jednu z nich, orsej jarní, zakopla jsem o polštář fialek. Jejich vůně mě vskutku omámila. Prostě fialkové mámení!
Fialkový cukr na dezerty, fialkový sirup na letní limonádu, fialkové cukrové bonbony, kandované fialky na cupcaky, ledové kostky s fialkami, voňavé fialkové mýdlo a neodolatelné fialkové tonikum,… napadá vás ještě něco? Jsem si jistá, že ano.

Seznamte se: Violka vonná
Violka vonná je pravé jméno něžné fialky. Je to trvalka, dosahuje výšky 5–10 cm. Přízemní listy vyrůstají přímo z oddenku a rostou v růžici, jsou srdčitého až ledvinovitého tvaru s jemně vroubkovaným okrajem. Květy jsou drobné, převislé, tmavě fialové v různých odstínech, někdy až bílé. Kvete v březnu až dubnu. Plodem je tobolka. Najdeme ji na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v zahradách, parcích a sadech. Tvoří ostrůvkovité koberce, na vhodných stanovištích se rychle množí.
Z účinných látek violka obsahuje především slizy, saponiny, silice, kyselinu salicylovou, flavonoidy, vitaminy a minerální látky.

Barva květů je zpravidla tmavě fialová, ale může mít nádech do červené barvy nebo být světlejší, skoro bílá.
Víte že? Před rozšířením lakmusového papírku byl k indikaci pH používán nálev z fialek, v kyselém prostředí červený, v zásaditém zelený.
Na co se hodí
Listy, oddenky i květy můžeme použít do salátů, pomazánek, „špenátu“ a hlavně polévek. Květy se v poslední době staly hitem, připravuje se z nich sirup, bonbony, kandují se, dělá se z nich džem, a hlavně slouží jako jedlá dekorace. Listy obsahují hodně slizu a jsou proto vhodné k zahušťování polévek. Listy, respektive celou nať i s květy je ideální sbírat do začátku květu, pak mírně hořknou. V říjnu je možné sbírat oddenek, ten má ale nižší obsah účinných látek. Sušte rychle při nízkých teplotách. Violka vonná i léčí. Její něžná síla pomáhá při nachlazení, kdy hojí a čistí dýchací cesty, je prospěšná při revmatismu. Používá se jako čaj, který se připravuje z jemně nasekaných listů, stonků a oddenků a pije se dvakrát denně.
Co s ní? Ledacos, co bylo napsáno výše. Za všechny laskominy, které s fialkami můžeme vyvádět jeden báječný recept na kandované fialky skvělé ke dozdobení dezertů.
Kandované fialky Připravte s 3 hrnky květů, 3 hrnky cukru, 4 dcl vody, cukr na dokončení. Vodu přiveďte k varu a odstavte, do horké vody sypejte postupně cukr, až vznikne nasycený roztok. Do horkého sirupu vložte fialkové květy a nechte vychladnout, květy nechte okapat. Proslazené květy lehce poprašte jemným cukrem a usušte na mřížce. Skladujte v nádobě mezi listy voskovaného papíru, které brání slepení.
Příště, 27. 4. se zaměříme na to, jak nám jedovaté rostlinky mohou pomoci v péči o zdraví a krásu. Doufám, že nám to polštář fialek nezhatí!