top of page
Vyhledat

Ještě jednou česnek

Česnek je dobře známá cibulová zelenina s mnoha benefity pro zdraví. Znáte je všechny?



Seznamte se: česnek zahradní Česnek zahradní je vytrvalá bylina dosahující výšky až 80 cm z čeledi amarylkovitých (dříve liliovitých nebo česnekovitých). Samotný rod česnek celosvětově zahrnuje kolem 600 různých druhů rostlin, všechny se vyznačují typickým štiplavým aroma způsobeným sirnou silicí alliinem.


Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie. První česnek, tak jak ho známe dnes, byl pěstován již patrně před asi 5000 lety v Kyrgyzské stepi a také v Mongolsku, odkud se později dostal do Číny.

Česnek byl považován ve starověku za posvátnou rostlinu. Víme, že česnek pěstovali podle Herodotových zpráv i ve starověkém Egyptě, kde byl česnek považován za afrodiziakum. Avšak byl i jako posilující prostředek byl podáván těžce pracujícím otrokům. Staří Řekové a Římané mu připisovali výrazně posilující účinky, i proto ho dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách. Římané ho zasvětili bohyni plodnosti Ceres a z jeho čerstvě vylisované šťávy připravovali přidáním dalších povzbuzujících bylin nápoj lásky, který měl vyléčit i impotenci způsobenou čarodějnou mocí.

Židé jedli česnek většinou s chlebem a dávali jej i zvířatům, např. kohoutům, aby podnítili jejich bojovnost. Židovský Talmud dokonce o česneku říká: „Sytí, zahřívá tělo, vyhání červy, množí sperma a obličej po něm září.“ Účinky česneku jsou podrobně popsány i středověkých herbářích. Česnek a jeho blahodárné účinky provází lidstvo a jeho zvířata od nepaměti.

Česnek se nejčastěji vysazuje na podzim nebo na jaře. Sklízí se zcela vyvinuté cibule v době, kdy nať zasychá. Česneku zahradnímu se době daří v lehčích, písčitých půdách. V těžších, přemokřených půdách je náchylný na choroby.


Česnek, který zakoupíte v obchodě bude nejspíše z Číny nebo Španělska a jeho chuťové vlastnosti budou jiné než u česneku pocházejícího z Čech.


Účinné látky

Česnek obsahuje silice se sirnými organickými sloučeninami, bílkoviny, cukry, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, dále hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód, selen a měď.

Česnek působí velmi pozitivně pro zlepšení celkového zdravotního stavu. Česnek má výrazné antibiotické účinky, hubí nejen bakterie, ale i viry a plísně. Příznivý je i jeho účinek na dýchací cesty, které chrání před zánětlivými onemocněními. Dále je prokázán jeho blahodárný vliv na oběhovou soustavu, napomáhá rozšiřovat cévy a celkové zlepšuje prokrvení organismu. Zlepšuje také trávení a stav střevní mikroflóry, vyrovnává obsah cukru v krvi.


Zajímavosti Středověké herbáře se zmiňují nejen o léčivé síle česneku, ale i o jeho užití v boji s nadpřirozenými silami, všelikým zlem. Zavěšený cop česneku magicky chránil stavení před zloději i upíry, a dokonce odvracel závist. V Čechách se v minulosti radilo: „Pívej pivo s bedrníkem, jídej oukrop s česnekem, budeš dlouho živ.“ Ale ani léčivé vlastnosti česneku nepřinesly česneku bezmezný obdiv. Pro česnek typický zápach způsobil v minulosti i to, že ti lidé, kteří česnek požili, byli (zpravidla) dočasně vyloučeni ze společenského života. Zmiňuje se o tom třeba starořecký Athénaios, že nikdo, kdo jedl česnek, nesměl vstoupit do chrámu zasvěceného bohyni Kybelé nebo král Alfons XI Kastilský založil roku 1330 rytířský řád jehož členové byli vyloučeni ze společenského života u dvora po požití krmě s česnekem.

Zpracování česneku v kuchyni se meze téměř nekladou. Česnek ochutí pokrmy, můžete ho sušit, nakládat, péct,...

Co s ním?

Jednoznačně do jídla! Česnek zvýrazní chuť mnoha pokrmů, lze používat čerstvý, sušený, nakládaný. Mléko částečně neutralizuje typickou vůni česneku a také zlepšuje jeho stravitelnost. Jako dítě jsem vždy zapíjela česnekové topinky sklenicí mléka. Česnek můžete i nakládat, sušit, připravit pastu se solí nebo sádlem.


Česneková pasta se solí

1 kg česneku, 300 g mořské soli

Česnek oloupejte a jemně umelte. Hmotu promíchejte se solí a napěchujte do čistých menších skleniček. Uzavřete víčkem a skladujte v chladu a temnu.

bottom of page