Vyhledat

Jedovatá kráska



Orsej jarní je krásná. Vyráží časně z jara, nebojí se mrazíků ani studeného větru a sytě zelenými lístky rozzáří louky, meze i lesy jako jedna z prvních rostlinek. Později se na kobercích lístků objeví jasně žluté květy. Na pohled křehká rostlinka je jedovatá.


Po rozkvětu je orsej jarní v čerstvém stavu jedovatá.


Seznamte se: orsej jarní hlíznatý

Orsej jarní z čeledi pryskyřníkovité je 5-15 cm vysoká vytrvalá rostlina. Její stonek je převážně poléhavý, listy mírně dužnaté, lysé, okrouhle srdčité, řapíkaté, sytě zelené, lesklé. Jak botanické jméno napovídá, v zemi ukrývá vejčité kořenové hlízy, které slouží jako zásobárna živin a využívají se v léčitelství. Kvete v březnu a dubnu. Zářivé květy o průměru 2-3 cm mají 3-5 zelených kališních lístků a 8-12 leskle žlutých okvětních lístků. U některých poddruhů se mohou tvořit pacibulky, které se stejně jako listy využívají v kuchyni.

Orsej hojně roste ve vlhké, na živiny bohaté půdě. Celé koberce lístků a později záplavu květů najdete na vlhkých mezích a loukách, lužních a smíšených lesích a březích potoků.


Jedovka na únavu

Orsej jarní je v syrovém stavu jedovatá. Způsobuje nevolnost, zvracení, průjmy. Po usušení nebo tepelné úpravě jedovatost mizí. Za jedovatost může fytotoxin protoanemonin, jeho množství značně stoupá v době květu a bylinku se rozkvětu nedoporučuje konzumovat. Orsej obsahuje silice, saponiny a vitamin C.


Lesklé žluté květy/Mezi kořeny jsou ukryté vejčité hlízy


Co s ní?

A k čemu je možné orsej využít? Vysoký obsah vitamínu C je přímo bombou a snižuje jarní únavu, konzumace lístků zrychlí a zlepší metabolismus a pročistí krev. Mast i nálev pomáhá při léčbě hemoroidů, je vhodná na špatně se hojící rány. Dříve se užívala šťáva z hlíz k odstranění bradavic.

Orsej lze použít v kuchyni i pro léčbu. Mladé listy lze v rozumné míře konzumovat syrové. Kolik je „rozumná míra“ je individuální. Kdysi jsem četla doporučení, že dávka se má zvyšovat postupně, 3 dny jíst 3 listy, pak další tři dny 6 listů…maximum je 21 lístků. Po tepelné úpravě nebo sušení bylinka není jedovatá, takže lze připravit špenát, polévku, spařenou přidat do pomazánky nebo smoothie. Pacibulky je možné smažit. Hlízy a list je možné zpracovat na mast proti hemoroidům.


Detox čaj Čajovou lžičku suchých listů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte zakryté 8 minut, přeseďte, případně dochuťte mede či cukrem. K detoxikaci pijte 1 šálek denně po dobu asi 3 týdnů.


Příště, 4. 5. se podíváme na tu, kterou mráz nepálí, na kopřivu.