Vyhledat

Kašel a bylinky RECEPTY

Kašel ve všech svých podobách umí pořádně zprotivit den. Zkuste se mu postavit se silou přírody a přizvěte na pomoc bylinky a koření.

Čaj na rozpuštění hlenů

1 lžíci sušeného listu jitrocele, 1 lžíci květů slézu, 2 dl vroucí vody

Bylinky smíchejte, přelijte vroucí vodou a vše nechte patnáct minut louhovat, poté přeceďte, případně dochuťte. Čaj popíjejte dvakrát denně.


Bez černý na kašel Bez černý je skvělý prostředek k léčbě kašle, protože rozpouští hleny, mírní kašel a podporuje pocení. Čaj je vhodné pít několikrát za den, můžete ho sladit cukrem nebo medem, přidat šťávu z citronu nebo pomeranče. Čaj se připravuje ze sušeného květu. K sušení sbírejte celá, rozkvetlé květenství. Květenství sbírejte nejlépe za slunných dní kolem poledne ulamováním nebo odstřiháváním. Květy dejte je nejlépe do košíčku nebo plátěné tašky, v igelitu se rychle zapaří a zčernají. Sušte je v co nejrychleji buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěste v dobře větrané místnosti. Květy na slunci zčernají, sušte tedy ve stínu. Sušenou drogu skladujte v suchu a temnu, tak si zachová své léčivé vlastnosti.


Čaj z černého bezu

2 čajové lžičky květu černého bezu, 250 ml vody, med, citron Květ ve vhodném šálku přelijte téměř vroucí vodou a nechte zakryté 8 minut louhovat. Sceďte, případně dochuťte medem a citronovou šťávou. Pijte teplé několikrát za den do vymizení obtíží.


Bezové bonbony se zázvorem 10 květenství bezu, 5 cm kořene zázvoru, 0,75 l vody, 1 kg cukru, 1 citron

Očištěné květy bezu a jemně strouhaný zázvor zalejeme asi 0,75 litrem vroucí vody a necháme louhovat asi hodinu. Pak scedíme, přidáme šťávu z jednoho citronu a zahříváme. Přidáme cukr, svaříme. Vaříme tak dlouho, až se postupně odpaří voda. Sirup je velmi hustý, dávejte pozor, aby se nepřipálil. Těsně před tím, než by sirup začne karamelizovat , naplňte silikonové formičky na bonbony nebo na drobné pečivo a nechte ztuhnout. Bonbony po ztuhnutí vyklopte a uskladněte ve vzduchotěsné dóze.



Bezový sirup na zimu

40 květů černého bezu, 2 lžičky kyseliny citronové, 3 citrony, 2 kg cukru, 2,5 litru vody

Připravte si květy, očistěte je. Jeden citron oloupejte a nakrájejte na kolečka, V hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, když voda vře, odstavte z ohně, přidejte kyselinu citronovou. Do horké vody vsypte květy bezu a přidejte citron, dobře promíchejte. Bezové květy by měly být ponořené pod vodou, když nejsou, přilijte horkou vodu. Přiklopte poklicí a nechte alespoň 12 hodin louhovat. Potom pečlivě sceďte, nejlépe hustý cedník. Měli byste získat asi 2 litry tekutiny. Začněte zahřívat, přidejte cukr, šťávu z citronů. Nechte přejít cca 3 minuty varem. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víčkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost můžete sterilovat. Hotový bezový sirup uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě, vydrží až do nové sklizně. Oceníte ho jako první pomoc při nachlazení, rýmě kašli nebo po návratu z podzimní procházky, kdy jste prochladli si můžete připravit horkou šťávu.


Čaj z borovice

Účinné látky obsažení v borovici, především aromatické silice mají blahodárné účinky na zdraví. Zvyšují imunitu, posilují krevní oběh, i celkově organismus. Pročišťují dýchací cesty, zmírňují bolest v krku, kašel, rýmu i astma. Borovice má skvělé antiseptické a antimikrobiální účinky, a to jak vnitřně, tak při vnějším použití. Můžete si uvařit čaj z pupenů borovice, s přídavkem sušené máty peprné a tymiánu. Ideální poměr bylin ve směsi je 1:1:1. Takový čaj odstraňuje hleny a uvolňuje horní cesty dýchací. Tento nálev je možné i inhalovat po dobu 10 minut nejlépe 2x denně.


Cibule s medem Cibuli nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky společně s medem, promíchejte a nechte pár hodin odležet. Cibule mezitím pustí šťávu. Podávejte po lžičkách 3 až 5× denně.



Zázvorový mls pro dobrou imunitu

100 g zázvory, 40 g lučního medu

Připravte si zázvor tak aby byl připravený po ruce, když dostanete chuť na čaj nebo šťávu. Zázvor očistěte, jemně nastrouhejte a smíchejte s medem v poměru cca 1:1. Směsí naplňte čistou skleničku, pořádně upěchujte. Uzavřete víčkem a skladujete v lednici, kde vydrží asi 5 dní. Můžete ho použít při přípravě horkého nápoje, kdy stačí lžičku zázvoru s medem zalít v hrnečku horkou vodou, kdo má rád ostřejší, můžete mlsat po lžičkách nebo můžete směs zalít studenou vodou a přidat plátek citronu a okurky, pro osvěžující pití.


Masti na kašel Jednou z podpůrných léčebných metod při kašli je používání různých bylinných mastí. Dříve bylo základem takových mastí nejčastěji sádlo. Doporučovalo se sádlo psí, ale častěji se používalo vnitřní sádlo vepřové, které je hutnější než sádlo z podkoží. Mastmi se mazala hruď a záda, malým množstvím také kolem nosu a ve spáncích. Bylinky k přípravě takových mastí jsou obvykle velmi aromatické, v recepturách se objevuje tymián, dobromysl, rozmarýn, mateřídouška, majoránka, levandule i šalvěj. Nejčastěji se používá směs těchto bylin.


Prohřívací bylinná mast na kašel

Toto mast má prohřívací účinek a hodí se na hruď a záda. Kdo by chtěl použít mast i v obličeji, raději vynechá chilli, které je za prohřívací účinek zodpovědné


150 ml kokosového oleje, 15 g včelího vosku, sušené bylinky 1 polévková lžíce tymiánu, majoránky a dobromysly, 1 lžička lupínků z chilli papriček, 5 kapek citronového esenciálního oleje (nemusí být)

Kokosový olej opatrně rozpusťte ve vodní lázni, vsypte všechny sušené bylinky, promíchejte, prohřejte a nechce macerovat v teple asi 3 – 5 dní. Poté prohřejte a přeceďte. V jiné misce ve vodní lázni rozehřejte včelí vosk, pomalu přidávejte kokosový olej, míchejte a zahřívejte až se vše pěkně spojí. Můžete přidat esenciální olej. Nalijte do čistých kelímků, uzavřete. Mažte dle potřeby na hrudník nebo záda.