Kokoška - srdeční záležitost ?
Kokoška je nezaměnitelná, hojně rozšířená rostlina, všeobecně považovaná za nepříjemný plevel. Málokdo ví, že se jedná o cennou bylinu po dlouhá století využívanou v lidovém léčitelství. Lidově se jí říká selská hořčice nebo také lékárna chudých. Dnes zažívá malou renesanci díky stoupající oblibě konzumace divokých rostlin.

Seznamte se: kokoška pastuší tobolka
Kokoška pastuší tobolka je až 40-50 cm vysoká rostlina. Typická je pro ni přízemní listová růžice, ze které vyrůstají květní lodyhy. Ty jsou větvené, olistěné, lodyha je zakončena květenstvím v podobě koncového hroznu, květy jsou drobné, bílé. Jedlá a chutná semena jsou ukryta v typických klínovitých šešulkách. Pro léčebné účely se sbírá kvetoucí nať.
Kokošku najdete téměř všude na cestách, lukách, úhorech, v příkopech, na stráních, v polích i v zahradách. Je nenáročná a skromná, květe od jara do podzimu, v teplých zimách i déle. Její plody ve tvaru malých srdíček jsou nezaměnitelné.

Nezaměnitelná rostlinka s plody ve tvaru malých srdíček, to je kokoška pastuší tobolka.
Co umí srdíčka? Kokoška obsahuje vitaminy A, B, C, E a K, vápník, draslík, síru, měď, mangan, dále cholin, histamin, saponiny, sirné látky, třísloviny a další látky. Kokoška v léčitelství zastavuje krvácení, vhodná je tedy při krvácení z nosu, silné menstruaci, je účinnou bylinou pro ženy v přechodu. Stejně tak pomáhá při hemoroidech, výhřezu konečníku, výhřezu dělohy a ochablém svěrači konečníku. Obvykle se užívá ve formě čaje, je možné ji užívat i jako tinkturu. Tinkturu doporučuje světoznámá rakouská bylinkářka Maria Treben vyrábět pouze z čerstvých rostlin, jedině tak je totiž zaručena dostatečná síla tinktury a její léčebný účinek. Dále je možné k léčbě hemoroidů či výhřezu konečníku užívat sedavé koupele.

Kokoška je hojná, mladé listy jsou skvělé do jarních salátů, pomazánek i pesta.
Kokoška na jídelním stole V poslední době se její mladé listy i květní stonky staly oblíbeným doplňkem zeleninových salátu. Kokoška vyráží časně, první rostlinky se objevují již v březnu, a tak může být vskutku vítaným zpestřením jarních salátů, kterým dodá po zimě tolik potřebné vitamíny a minerály. Díky sirným látkám je její chuť výrazná až palčivá. Nedoporučuje se její nadměrná konzumace z důvodu mírné jedovatosti, stejně tak není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Co s ní? Jak již bylo řečeno, skvělá je čerstvá do salátu, pesta i do pomazánek. Je možné ji spařit i vařit, takže se hodí do bylinkových polévek, do „špenátu“ či do zapečených těstovin. Pro léčebné účely se z ní připravuje čaj tinktura a oblíbené je i kokoškové víno na zmírnění bolestivé menstruace.
Kokoškové víno na bolestivou menstruaci 0,7 l bílého vína, 125 g zavadlé kvetoucí natě kokošky jemně krájené
Kokošku zalijte ve vhodné nádobě vínem a nechte 7 dní na světlém místě, občas protřepejte. Po týdnu slijte přes plátno, bylinky dobře vymačkejte. Víno skladujte v lednici. Dávkujte až 5 x denně polévkovou lžíci během menstruace. Vodno-alkoholový výluh sníží množství vyloučené menstruační krve a tím se sníží bolestivost.