Vyhledat

Lepící lopuch plstnatý

Známe ho všichni. Pod listy jsme se děti schovávaly jako pod deštník a pichlavé koule květů se lepily na nohavice, tak vzpomínám na lopuch já. Lopuch má spoustu léčivých vlastností. Nevěříte?



Seznamte se: lopuch plstnatý

Lopuch plstnatý je mohutná bylina se silným kůlovým kořenem sahajícím do hloubky až 50 cm. Má silnou jakoby ojíněnou lodyhu, která je vyplněná dření. Přízemní listy jsou s čepelí až 50 cm dlouhé. Lodyžní listy jsou střídavé, menší než přízemní, oboje na spodní straně s bílým povlakem chlupů, celokrajné. Nachově červené trubkovité květy jsou v kulovitých úborech o průměru 2 až 3 cm. Jejich zákrov je tvořen listeny s hákovitou špičkou, které se po zaschnutí zachycují ve zvířecí srsti a zajišťují tak šíření semen. V naší přírodě se můžete setkat i s lopuchem větším, který má obdobné účinky. Lopuchy jsou nenáročné, rostou a loukách, u cest, na rumištích.


Lopuch plstnatý a jeho plstnaté poupata, lopuch větší, těsně po odkvětu a zaschlá souplodí. Oba druhy mají obdobné léčivé účinky.


Neuvěřitelně komplexní účinky Lopuch toho umí hodně. List není chuťově atraktivní, je hořký a k přímé konzumaci se nehodí. Na druhou stranu kořen je chuťově je vynikající, lehce nasládlý, křehký a křupavý. Odvar z kořene počišťuje krev od toxinů a stop těžkých kovů, zlepšuje funkci lymfatického systému, působí močopudně a má projímavé účinky, rozpouští močové a žlučové kameny, upravuje zažívání a snižuje hladinu cukru v krvi, má protizánětlivé účinky. Odvar z listů nebo z kořene použitý jako obklad zklidňuje podrážděnou pokožku a zmírňuje známky předčasného stárnutí a někomu pomůže i s ekzémem, uleví od svědění, pomáhá při uhrovitosti a mastné pokožce a má stimulující efekt pro růst vlasů. K obkladům je možné použít také spařené podrcené listy lopuchu.


Inspirace pro vynálezy Čumbrky, jak se říká lepivým souplodím lopuchu inspirovaly švýcarského inženýra George de Mestrala v roce 1948 k vynálezu suchého zipu. Právě háčky čumbrků se pevně přichytily na procházce alpskou loukou na jeho nohavice i košil a nápad by na světě.


Kořeny lopuchu jsou silné a až 70 cm dlouhé. Pro dobývání je vhodné se vybavit zahradnickým rýčem. Kořen lopuchu je chutný, nasládlý, křupavý...ochutnejte ho syrový.


Co s ním?

Lopuch se používá v čínském i evropském lidovém léčitelství. Nejčastěji se užívá odvar z kořenů. Kořeny lopuchu obsahují na podzim asi 40 % inulinu, rozpustné vlákniny, které má při konzumaci blahodárný účinek na střevní biom a tím podpoří imunitu.


Dobývání kořenů a sušení

Kořeny lopuchu je potřeba sbírat na podzim, ideálně po zaschnutí nadzemní části, kdy se všechny prospěšné živiny uložily do kořene. Kořeny dobře očistěte od hrubých nečistot nejlépe ihned po vyrytí ze země. Doma kořeny omyjte a osušte. Na mytí můžete použít kartáček nebo škrabku, před sušením musí být kořeny čisté. Samozřejmě všechny poškozené, nepěkné či napadené části musí pryč, jednoduše je odřízněte nožem. Loupání kořenů není vhodné. Osušené kořeny nakrájejte na tenká kolečka či malé kousky a sušte v troubě či sušičce na 50° C, tak dlouho, až budou šustit a lámat se. Při sušení je potřeba kořeny obracet, aby proschly opravdu důkladně. Řádně usušené kořeny skladujte ve vzduchotěsných dózách.