Plevel na talíři, díl 1.

Příroda už nespí, všude to bují a raší. První jarní bylinky mají největší sílu. Jen se podívejte, s jakou vervou se derou na sluneční svit. Nevěříte?
Schválně, najděte si pár kopřiv, bršlici nebo pampelišku a zajděte se na ni podívat po 24 hodinách. Budete překvapeni, jaký udělala za jediný den pokrok.
Plevel na talíři
Jaro je nejvhodnější dobou k očistným kúrám těla, k tomu se skvěle hodí i spousta planých bylinek. Tak třeba kopřiva, která se po letech vrací na výsluní a ve všeobecném povědomí je brána skoro za super potravinu. A přitom, když ji vidí zahradník, hrůzou mu tuhne krev v žilách. Je to strašlivý plevel množící se oddénky stejně jako křupavá bršlice, hluchavka, ptačinec nebo popenec.

Co sbírat? Záleží na tom, co vám roste za domem nebo u cesty. Ale sbírání vyloženě u cesty bych se raději vyhnula. Najděte si svoje místo, kde je čisto a nikdo tam nepřijde. Cesta tam je většinou hrbatá a trnitá, ale tak to v živote prostě chodí. A tam roste nejlepší „divoký bejlí“. Kopřiva je základ, té není nikdy dost. Přidejte i mladé listy pampelišky, ptačinec žabinec sbírejte, než se na něm objeví malá kvítka, bršlice je výtečná a roste skoro všude, hluchavka nachová a popenec obecný jsou si velmi podobné rostlinky, ale v polévce jsou výtečné obě. Česnek podivný nebo medvědí přidá na chuti. Na ozdobu se hodí sedmikráska, podběl nebo kvítka petrklíče. Sbírejte vždy v čisté lokalitě, to je totiž pro očistu těla to nejdůležitější.

Květ podbělu lékařského se obvykle používá do na čaj. Stonky s listy i květy se hodí se také do polévky, salátu nebo do pomazánky. Zkuste je.

Hluchavka nachová je skvělá jarní bylinka s všestranným užitím.
Používá se při žaludečních i střevních potížích,
upravuje trávení i stolici. Pomáhá při látkové výměně, má mírné protizánětlivé účinky a je to skvělá "ženská" bylinka.

Bršlice kozí noha podporuje trávení a povzbuzuje metabolizmus. Má diuretické účinky a je vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům. Její pravidelná konzumace zlepšuje vylučování solí z těla, čímž se zmírní revmatické potíže.
Co s nimi? Bylinkami ochucujeme polévky, saláty, pomazánky, můžeme z nich udělat „špenát“, polévku nebo je přidat do nádivky. Skvělá je polévka z divokých bylin.

Polévka z jarních bylin pro 4 osoby
1 l vývaru zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibule, 2 brambory, 4 hrsti jarních bylinek, sůl, pepř, 3 lžíce řepkového oleje, 4 lžíce olivového oleje, zakysaná smetana k dozdobení, zastřená vejce nebo balkánský sýr (nemusí být).
Na řepkovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte omyté nasekaná bylinky a nechte teplem zavadnout. Zalijte vývarem, přidejte na malé kousky nakrájené brambory a vařte asi 10 minut. Ochuťte solí, pepřem či jiným kořením dle chuti. Když jsou brambory vařené, krátce polévku rozmixujte, a ještě minutu povařte. Servírujte. Na talíři zdobte olivovým olejem, zakysanou smetanou a květy sedmikrásek, semínky. Kdo chce polévku jako samostatné jídlo může vložit do každé porce jedno ztracené vejce nebo nadrolit balkánský sýr.
Příště, 6. dubna se zaměříme na borovici.