top of page
Vyhledat

Plevel na talíři, díl 1.


Příroda už nespí, všude to bují a raší. První jarní bylinky mají největší sílu. Jen se podívejte, s jakou vervou se derou na sluneční svit. Nevěříte?


Schválně, najděte si pár kopřiv, bršlici nebo pampelišku a zajděte se na ni podívat po 24 hodinách. Budete překvapeni, jaký udělala za jediný den pokrok.


Plevel na talíři

Jaro je nejvhodnější dobou k očistným kúrám těla, k tomu se skvěle hodí i spousta planých bylinek. Tak třeba kopřiva, která se po letech vrací na výsluní a ve všeobecném povědomí je brána skoro za super potravinu. A přitom, když ji vidí zahradník, hrůzou mu tuhne krev v žilách. Je to strašlivý plevel množící se oddénky stejně jako křupavá bršlice, hluchavka, ptačinec nebo popenec.



Co sbírat? Záleží na tom, co vám roste za domem nebo u cesty. Ale sbírání vyloženě u cesty bych se raději vyhnula. Najděte si svoje místo, kde je čisto a nikdo tam nepřijde. Cesta tam je většinou hrbatá a trnitá, ale tak to v živote prostě chodí. A tam roste nejlepší „divoký bejlí“. Kopřiva je základ, té není nikdy dost. Přidejte i mladé listy pampelišky, ptačinec žabinec sbírejte, než se na něm objeví malá kvítka, bršlice je výtečná a roste skoro všude, hluchavka nachová a popenec obecný jsou si velmi podobné rostlinky, ale v polévce jsou výtečné obě. Česnek podivný nebo medvědí přidá na chuti. Na ozdobu se hodí sedmikráska, podběl nebo kvítka petrklíče. Sbírejte vždy v čisté lokalitě, to je totiž pro očistu těla to nejdůležitější.


Květ podbělu lékařského se obvykle používá do na čaj. Stonky s listy i květy se hodí se také do polévky, salátu nebo do pomazánky. Zkuste je.






Hluchavka nachová je skvělá jarní bylinka s všestranným užitím.

Používá se při žaludečních i střevních potížích,

upravuje trávení i stolici. Pomáhá při látkové výměně, má mírné protizánětlivé účinky a je to skvělá "ženská" bylinka.





Bršlice kozí noha podporuje trávení a povzbuzuje metabolizmus. Má diuretické účinky a je vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům. Její pravidelná konzumace zlepšuje vylučování solí z těla, čímž se zmírní revmatické potíže.



Co s nimi? Bylinkami ochucujeme polévky, saláty, pomazánky, můžeme z nich udělat „špenát“, polévku nebo je přidat do nádivky. Skvělá je polévka z divokých bylin.



Polévka z jarních bylin pro 4 osoby

1 l vývaru zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibule, 2 brambory, 4 hrsti jarních bylinek, sůl, pepř, 3 lžíce řepkového oleje, 4 lžíce olivového oleje, zakysaná smetana k dozdobení, zastřená vejce nebo balkánský sýr (nemusí být).

Na řepkovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte omyté nasekaná bylinky a nechte teplem zavadnout. Zalijte vývarem, přidejte na malé kousky nakrájené brambory a vařte asi 10 minut. Ochuťte solí, pepřem či jiným kořením dle chuti. Když jsou brambory vařené, krátce polévku rozmixujte, a ještě minutu povařte. Servírujte. Na talíři zdobte olivovým olejem, zakysanou smetanou a květy sedmikrásek, semínky. Kdo chce polévku jako samostatné jídlo může vložit do každé porce jedno ztracené vejce nebo nadrolit balkánský sýr.


Příště, 6. dubna se zaměříme na borovici.

bottom of page