top of page
Vyhledat

Podivný česnek podivný


Podivná doba kovidová dává prostor prozkoumat i podivné rostliny. Já osobně na česneku podivném neshledávám nic podivného. I když?


Rod česneků zahrnuje mnoho druhů, ale většinu lidí, když se řekne česnek si hned přestaví palice zahradního česneku nebo zelené listy česneku medvědího.


Pacibulky se náramně podobají se cibulkám ukrytým v zemi. Ale pacibulky najdete nad zemí na konci tříhranných stonků. Vypadá to, jako by se rostlina otočila! Prý právě podivnost pacibulek dále česneku jeho druhové jméno.


Seznamte se: česnek podivný

Jeho sezóna je krátká, právě teď je nejlepší doba k jeho sběru. Chuťově, obsahem aktivních látek i použitím v kuchyni se vyrovná česneku medvědímu, ale na rozdíl od česneku medvědího ho nebudete muset pracně hledat na utajených místech a na místech sběru se obávat ochránců přírody nebo agresivity jiných sběračů. Česnek podivný je invazivní rostlina pocházející z Kavkazu. U nás zplaněl, je hojný, najdete ho skoro všude. Roste v parcích, lesích i zahradách. V Praze najdete celé koberce v Kinského zahradách, na Letné, v Grébovce nebo v Divoké Šárce či Prokopském údolí. Všude tam ho sbírám už léta..


Jeho listy jsou v porovnání s česnekem medvědím užší, lesklejší a světlejší, kvete bílými drobnými kvítky, vytváří pacibulky, díky kterým se pod listnatými stromy rychle rozšiřuje. Záměna s jinou rostlinkou v podstatě není možná, porosty jsou cítit po česneku a když rozemnete v prstech list je jasné, že se jedná o česnek. Tak silné je aroma!





Co s ním?

Bylinky obecně, a zvláště ty jarní, je škoda ničit teplem! Česnek podivný je skvělý ve studené kuchyni, do salátů, zálivek, do pomazánek, na pesto, listy, cibulky i pacibulky leze nakládat do oleje nebo octa, fantazii se meze nekladou. Lze z něj udělat chutnou polévku, smetanovou omáčku na těstoviny. Česnek můžete i zamrazit, sušený ztrácí aroma. Nejlepší je čerstvé pesto.


Česnekové pesto s olivovým a konopným olejem

Vložte dvě hrsti omytých listů česneku podivného, hrst listů rukoly do mixeru, přidejte sůl, černý pepř, lžičku či dvě šťávy z limety, 3 lžíce olivového a 3 lžíce konopné oleje, případně přidejte oblíbené oříšky a vše rozmixujte. Konzistenci zvolte takovou, kterou máte rádi. A k čemu se pesto hodí? Na těstoviny, brambory, pečivo, k masu, do polévky a omáčky, na palačinky nebo jen tak.


Příště, 29. 3. si povíme o jarních radostech bylinkářky, kůře stromů a jak ji použít pro krásnou a zdravou pleť




bottom of page