Vyhledat

Recepty na bolavé klouby


Čaj z vřesu proti artróze

Lžičku vřesové sušené nati s květem zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 20 minut louhovat. Sceďte a vypijte vlažný. Pijte 3 x denně po dobu 14 dní. Tato kůra by měla výrazně přispět k detoxikaci organismu a zlepšit artrózu. Čaj má příjemnou chuť.


Hřebíčková tinktura - malý domácí zázrak na artrózu

Sušená poupata hřebíčkovce vonného, známého koření hřebíčku obsahují mimo jiné silici, která má antibakteriální a dezinfekční účinky. Tinktura je účinná jako repelent, na bolavé zuby, ale je také výtečná na bolesti způsobené artrózou.

20 g hřebíčku lehce podrťte v hmoždíři, robotu nebo válečkem. Drcené hřebíčky nasypte do 0,25 litru 40% vodky, protřepte a nechte louhovat. Po cca 3 týdnech je tinktura hotová. Můžete jí přecedit, ale není to nutné. Tinkturu můžete používat na bolavé klouby, potírejte je nejlépe na noc.


Hřebíčkový olej k masážím Hřebíčkový olej dokáže účinně pomáhat proti bolestem kloubů způsobeným revma i artrózou. Olej je vhodný k masážím postižených kloubů


Bolavá místa olejem pravidelně masírujte. Bolest by měla zmizet během pár dní.

Do 1dcl lahvičky rostlinného oleje vložte asi 25 hřebíčků, nechte 2-3 týdny stát v teple, občas protřepejte. Poté sceďte a olej používejte k masážím bolavých kloubů.


Zelný obklad na artrózu Zelné listy nejlépe z bílého zelí rozválejte válečkem na nudle na ohřátém hadříku nebo šátku, dokud nepustí šťávu. Pak obklad položte na bolestivý kloub, dobře zafixujte a nechte asi dvě hodiny působit. Uleví od bolesti.


Obklad z křene a hořčičného semínka Obklad z čerstvého strouhaného křenu a roztlučeného čerstvého hořčičného semene v poměru 1:1 je osvědčeným receptem. Do gázy zabalte tenkou vrstvu připravené směsi a dejte na postižené místo a dobře připevněte. Nejdříve na pokožce udělejte zkoušku, jestli nevznikne alergická reakce na hořčici nebo křen. Před zábalem můžete kloub mírně promasírovat kartáčem a zábal nechte působit 20 minut.


Zázvor prohřívá tkáně. Ze zázvoru můžete použít čerstvou šťávu nebo zázvor strouhaný


Zázvor, skořice chilli

Z koření, které můžete použít při pohybových problémech, artróze, zhoršené pohyblivosti, po úrazech, svalových problémech, kde právě zvýšené prokrvení tkání má pozitivní vliv, je nejlepší zázvor, skořice a chilli. Ze zázvoru můžete použít čerstvou šťávu nebo zázvor strouhaný, z chilli se nejčastěji připravuje olej a skořice se používá mletá smíchaná s vodou, mlékem nebo olejem přímo k zábalům. Při užití těchto koření se nejdříve přesvědčte, že nebudou dráždit pokožku.


Tinktura z vrby bílé Jemně nakrájenou kůru nechte den, dva zavadnout. Zavadlou kůru ve sklenici zalijte alkoholem a nechat alespoň 14 dní v uzavřené lahvi macerovat. Po scezení dávkujte 1 čajovou lžičku ráno a jednu večer. Místo vrbové kůry můžete použít nalité pupeny.


Tinktura z borovice proti revmatu

10 g rašících mladých borovicových pupenů zalijte 100 g 50% jedlého alkoholu. Nechte týden vyluhovat na teplém místě, poté sceďte do lahvičky. Užívejte vnitřně 15-20 kapek denně.



Čaj z vrbové kůry Na čaj je potřeba kůru dobře usušit a pak nahrubo rozemlít. Pro přípravu čaje zalijte jednu polévkovou lžíci kůry 250 ml vroucí vody a nechte 20 minut louhovat pod pokličkou. Sceďte a pijte vlažné 3 x denně.


Bylinný čaj na revma Smíchejte 50 g listu černého rybízu, 25 g listu kopřivy dvoudomé a 25 g květu tužebníku jilmového. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x nebo 3x denně při revmatických bolestech.


Ranní čaj

Smíchejte 10 g květu tužebníku jilmového, 40 g listů břízy bělokoré a 50 g vrbové kůry (vrby bílé). Přelijte 1 čajovou lžičku směsi 200 ml vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Pijte denně ráno během snídaně až 2 šálky.




Kostival je osvědčeným prostředkem proti revma, používá se zevně.


Kostivalová mast na revma 150 g tukového základu na mast (čisté vepřové sádlo, kokosový olej, vazelína nebo bambucké máslo), 2 lžíce mletého sušeného kořene kostivalu nebo 2 hrsti jemně nakrájeného čerstvého kořene kostivalu. Tuk rozehřejte ve vodní lázni a přisypte kořen kostivalu (čerstvý nebo sušený). Asi 10 minut zahřívejte a nechte stát do druhého dne, postup opakujte alespoň 5x. Směs potom znovu zahřejte a přeceďte do čistých uzavíratelných kelímků. Mast uchovávejte v chladu.


Kostivalová tinktura Tinktura z kostivalu je vhodná na bolavé svaly, klouby, revma, artritidu nebo křečové žíly. Do vhodné uzavíratelné sklenice nasypte jemně nakrájený čerstvý nebo hrubě pomletý suchý kořen kostivalu. Vše zalijte vysokoprocentním alkoholem nebo lékárenským lihem. Sklenici uzavřete a nechte stát na teplém místě po dobu 4-6 týdnů. Pravidelně protřepávejte. Nakonec přeceďte do menších skleniček a uložte v temnu. Tinktura je vhodná pouze k vnějšímu užití.



Kaštanová tinktura se vyrábí nejčastěji z plodů, ale zlez ji připravit i z květů.


Tinktura z kaštanů Oloupejte čerstvé kaštany z jírovce maďalu od tvrdé hnědé slupky. Světlou část plodů nasekejte je najemno a nasypte do uzavíratelné skleničky asi do poloviny. Zalijte vhodným vysokoprocentním alkoholem (vodka) a nechte v teple macerovat asi měsíc. Pak přeceďte přes jemné plátno nejlépe do tmavé lahvičky. Tinkturu můžete použít přímo k potírání nebo jako základ masti-krému nebo gelu.