Vyhledat

Smetánka nebo pampeliška?

Aktualizace: kvě 11

Pampelišky patří mezi opravdové posly jara, jakmile rozkvetou, můžeme si být jistí, že zima už je definitivně pryč. Jejich květy nás provázejí prvními teplými dny a jsou sluncem pro duši. Podívejme se na její výjimečné vlastnosti, díky kterým by si zasloužila označení super kytka.


Pampeliška zrychluje trávení, protože v ní obsažené účinné látky podporují funkci žlučníku a jater. To oceníte po těžkém jídle plném tuků. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Čistí krev a je to životabudič. Působí také jako výrazné antirevmatikum a má pozitivní účinky menstruační cyklus. V léčitelství se nejčastěji užívá čaj z kořene, a to buď samotný nebo ve směsi s jinými bylinkami.


Super pampeliška! Zužitkovat můžeme mladé listy, kořeny, květy, poupata i stvoly. Kořen pampelišky obsahuje nejvíce účinných látek během podzimu.


Seznamte se: smetánka lékařská

Smetánce lékařské se říká pampeliška, je to žlutě kvetoucí rostlina, známá kromě charakteristického květenství, plody v podobě ochmýřených nažek i svými velkými laločnatými listy. Pampeliška roste obecně na loukách, v zahradách, na pastvinách, i u cest a na trávnících, kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim. Je velmi odolná, přizpůsobivá a díky tomu i značně rozšířená. Můžeme ji najít po celé České republice, Evropě, ale i Asii.


Smetánka lékařská se řadí mezi velmi univerzální byliny. Můžete ji zužitkovat prakticky celou. Z hlediska obsahu účinných látek je zajímavý její kořen obsahující hořčiny, třísloviny, inulin (na podzim to může být až 40%, na jaře jen kolem 2%), triterpeny, steroly, aminokyseliny, kaučuk, fytoncidy, minerální látky - hlavně měď, draslík a mangan a další. Kořen smetánky má močopudné účinky, čistí játra a působí také jako antirevmatikum. V mladých listech je možné nalézt značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité. Listy zase snižují krevní tlak a pomáhají bojovat proti žlučovým kamenům. V květech jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, silice atd. Květy se používají ke zpracování na šťávu nebo med. Listy, květní stvoly nebo kořen můžete také použít při žaludečních potížích nebo nechutenství. Celá rostlina má pak výrazné detoxikační účinky, dodává energii, pročišťuje ledviny, působí příznivě na tvorbu žluči a vylučování slin. Má rovněž diuretický účinek. Pozitivně působí také při podpoře trávení. Je doslova nabitá vitaminy A a C a beta-karotenem, zkrátka taková superpotravina.



Pampeliškový stvol je na chuť hořký a vytéká z něj latexové mléko, které dalo smetánce její jméno.


Sběr

Kořeny sbírejte nejlépe na podzim, kdy bylina do nich uložila zásobní látky z nadzemní části na zimu. Kořeny dobře očistěte, omyjte a osušte. Nakrájejte je najemno a sušte v troubě na 150°C přibližně 2 hodiny, až budou šustit. Asi polévkovou lžíci kořena povařte v 350 mililitrech vody na mírném plamenu 5–10 minut. Po vychladnutí je čaj připraven, můžete ochutit dle potřeby. Při detoxikační kúře je ideální je pít pampeliškový čaj 2x denně po dobu 14 dní.


Co s ní?

Dnes má smetánka lékařská nezastupitelné místo nejen v lidovém léčitelství, používá se v kuchyni a také její výtažky jsou součástí mnoha farmaceutických přípravků.

Pampeliškový pomeranč

Pro ty, kdo milují silné chutě je tato mlska jako dělaná. Potřebujete 1 kg pomerančů, 1 litr vody, 1,5 kg cukru (třtinový je lepší), 2 citrony, ½ lžičky kyseliny citronové, 2 hrsti zavadlých pampeliškových květů


Květy pampelišky zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 24 hodin stát, poté přeceďte a dobře vyždímejte. Získáte asi 0,75 litru tekutiny, dejte do hrnce a přidejte cukr, pomalu zahřívejte, aby se cukr rozpustil, povařte asi 20 minut. Oloupejte pomeranče, zbavte je co nejvíce bílé slupky, nakrájejte na menší kousky, máte-li bio pomeranče, můžete nastrouhat na hrubém struhadle oranžovou část kůry. Přidejte do cukerného roztoku, přidejte citronovou šťávu a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Ochutnejte, případně přidejte kyselinu citronovou. Plňte do sterilních skleniček, zavíčkujte a otočte na 5 minut dnem vzhůru.


Příště, 18. 5. se vypravíme za omamnou vůní šeříku.