Vyhledat

Vánoční jedovky. Díl 1.: buxus, jalovec

Vánoce v našich myslích představují poklidný čas plný milých lidských setkání v příjemném, svátečně nazdobeném prostředí.


Právě sváteční dekorace mohou být příčinou toho, že se sváteční pohoda změní ve vánoční drama. Oheň necháme stranou. Zaměříme se na složení výzdoby v podobě girland, věnců, truhlíků a podobných, oku lahodících dekorací. Krásně zelené, mašličkami, ozdobami a nevinnými andělíčky doplněné dekorace jsou plné nástrah.


Jedovaté rostliny Vánoce jsou takovou zvláštností. My lidé si nosíme do domů jedovaté rostliny, často je pokládáme i na sváteční stůl a jsme za to rádi, že nám po dobu Vánoc zútulňují naše domovy. Dělají to i lidé, kteří se během roku snaží všelijakým „jedovkám“ obloukem vyhnout, prostě kouzlo Vánoc je silnější.

Ale je to pochopitelné. Příroda venku už není vůbec zelená, noc je dlouhá a zima je před námi. Zeleň větviček potěší oko i mysl. Zelené větvičky mnoha rostlin obsahují jedovaté látky. Právě jedem se nejčastěji stálezelené rostliny chrání před sežráním býložravci. K jedu přidávají často trny, ostny nebo velmi tuhé listy, i proto lahodí tolik našim očím. Podívejme se na některé jedovaté rostliny, které jsou symboly Vánoc.


Buxus je jedovatý, ale listy obsahují jedu jen málo. Buxus Zimostráz vždyzelený, neboli buxus je keřík jehož větvičky často najdete v jemných vánočních dekoracích. Jeho drobné lesklé lístky vypadají uhlazeně a po použití ve vazbách a věncích přímo volají. Buxus je vděčný keřík, který dobře roste a snadno se tvaruje střihem, i proto ha najdete v nejedné zahradě, ale je oblíbený v městské či parkové zeleni. Buxus je jedovatý nejen pro člověka, ale i psy, kočka a jiná domácí zvířata. Jeho jed, alkaloid buxin, patří mezi jedy způsobující křeče. Otrava se zprvu projevuje zvracením, kolikovými bolestmi, průjmem, povrchním dechem, poruchami dýchání a centrální nervové soustavy. Následky otravy při větším požitém množství mohou být smrtelné. Jedovatá je celá rostlina, ale listy a kůra obsahují poměrně málo jedu v porovnání s plody. Zajímavostí je, že buxus se dříve využíval v léčitelství, především jako antirevmatikum, ale dnes se vnitřně již neužívá. Avšak bývá součástí masážních tinktur na podporu růstu vlasů.



Jalovec patří mezi nejjedovatější rostliny, které na vánočních dekoracích najdeme.

Jalovce a jejich převleky

Jalovce patří do čeledi cypřišovitých a zahrnují více druhů, které se navíc pěstují v mnoha kultivarech. Jalovce jsou mnohdy velmi dekorativní keře různého vzrůstu, barvy jehličí, a tak první pohled nemusí být patrné, že se jedná o jalovec. Jalovce jsou všechny celé jedovaté. Nejjedovatějším druhem je evropský jalovec chvojka a americký jalovec viržinský. Jedem je sabinol, patřící mezi terpeny. K otravě mnohdy stačí i kožní kontakt s jehličkami. Uvádí se, že nejjedovatější jsou kořeny jalovců, jejich šťáva.

Požité rozkousané větvičky dráždí trávicí ústrojí, ve větším množství vyvolávají zvracení, průjem, následně změny na játrech a ledvinách. Po požití je nejčastějším příznakem otravy je kromě nevolností také nachově zbarvená moč. Otrava může v některých případech skončit smrtí. Plodem jalovce jsou jalovčinky, jako koření jsou často používané k tmavým masům nebo se užívají jako součást bylinných likérů. Samozřejmě je potřeba toto koření užívat s rozvahou, i jalovčinky jsou jedovaté.